Ako vybrať espresso kávovar
Tipy, rady, recenzie

Ako vybrať espresso kávovar

Rozhodli ste sa, že konečne posuniete prípravu kávy na ďalší level a zaobstaráte si domov kávovar na espresso? V tomto článku vám poradíme, aké sledovať parametre pri výbere, na čo si dať pozor a ako sa vyznať medzi jednotlivými značkami a modelmi. Pomôžeme vám nájsť ten najlepší espresso kávovar, či už s kávou ešte len začínate, alebo ste už pokročilým baristom, ktorý hľadá stroj s konkrétnymi parametrami.

Na začiatku určite nebude na škodu pripomenúť si, že najlepší chuťový zážitok zaistí nielen spoľahlivý kávovar, ale aj kvalitný mlynček a čerstvo upražená zrnková káva. Ak nepočítate s nákupom samostatného mlynčeka a chceli by ste kupovať kávu už namletú, potom vám investíciu do kvalitného espresso kávovaru neodporúčame. V takom prípade totiž iba zbytočne prídete o peniaze a čas strávený prípravou, ale bez šance na dobrý výsledok. Espresso – na ktorom si pochutnávate napríklad vo svojej obľúbenej kaviarni – má totiž svoje pevné pravidlá, bez ktorých dodržiavania to nikdy nebude ono.

Základom espressa je kvalitný kávovar, mlynček a čerstvo upražená káva. Kávovar ECM Puristika PID a mlynček ECM C-Manuale 54.
Základom espressa je kvalitný kávovar, mlynček a čerstvo upražená káva. Kávovar ECM Puristika PID a mlynček ECM C-Manuale 54.

Čo je to espresso?

Pripomeňme si, ako má správne espresso vlastne vyzerať. Tento malý taliansky vynález by mal mať objem približne 30 ml a silnú, koncentrovanú chuť. Jeho zmyslom je nielen rýchla príprava, ale aj rýchla konzumácia. Slúži tiež ako základ pre ďalšie talianske kávy (cappuccino, caffè latte a pod.), vždy však musí spĺňať konkrétne parametre.

Tradičné espresso sa pripravuje z 7-10 g čerstvo namletej kávy. Extrakcia by mala trvať približne 20–30 sekúnd (pri svetlom pražení sa čas môže predĺžiť aj na 30–40 sekúnd). Ideálna teplota vody sa pohybuje medzi 88 – 95 °C (my odporúčame 90–93 °C), optimálny tlak je približne 9 barov. Je však potrebné počítať s tým, že každá káva vyžaduje trošku inú receptúru a na dosiahnutie dokonalej chuti je občas dobré s týmito parametrami pracovať. Samozrejme to neznamená, že si hneď musíte zaobstarať kávovar, ktorý umožňuje užívateľské zmeny teplôt a tlaku – tieto funkcie budú zaujímať skôr pokročilých baristov, ktorí sa chcú s prípravou kávy naozaj vyhrať. Väčšine domácich milovníkov kávy bude stačiť, ak bude kávovar správne kalibrovaný už z výroby.

Prémiový kávovar Lelit Bianca s profi parametrami navrhnutý pre skúsených baristov.
Prémiový kávovar Lelit Bianca s profi parametrami navrhnutý pre skúsených baristov.

Koľko stojí espresso kávovar

Ak má kávovar spĺňať vyššie vypísané parametre, samozrejme tomu bude zodpovedať aj jeho cena.

Ceny za základné pákové kávovary začínajú približne na 500-1000 €, ale „zlatá stredná cesta“ sa pohybuje skôr vyššie, a to medzi 1000-1600 €. Najlacnejším základným domácim kávovarom v našej ponuke, ktorý spĺňa parametre na prípravu dobrého espressa, je kávovar Gaggia New Classic E24. Žiadne lacnejšie modely, s ktorými sme sa doteraz stretli, bohužiaľ, nespĺňali naše požiadavky, a preto ich ani svojim zákazníkom nechceme ponúkať.

Domáce pákové kávovary pre náročnejších užívateľov, ktoré ponúkajú profi funkcie a nechávajú väčšiu kontrolu nad procesom extrakcie v rukách baristu, môžu prevyšovať aj sumu 2 tisíc €.

Prémiové pákové kávovary od nemeckej značky ECM.
Prémiové pákové kávovary od nemeckej značky ECM.

Ak hľadáte kompromis medzi skvelou kávou a pohodlnou, rýchlou prípravou, môžete zvoliť aj automatický kávovar. Espresso síce nebude také, akého by ste sa dočkali od pákového kávovaru, ale jeho príprava bude oveľa jednoduchšia. Kvalitný automatický kávovar sa dá zaobstarať väčšinou okolo 500-1000 €, základné modely potom aj od 250 €.

Pre a proti automatického kávovaru

Hlavnou výhodou automatického kávovaru je – ako už názov napovedá – že prakticky celú prípravu kávy zvládne sám. Kávu vám väčšinou pripraví rýchlo a jednoducho na stlačenie tlačidla. Tiež je jeho údržba značne pohodlnejšia ako pri pákovom kávovare – obvykle disponuje samočistiacimi programami alebo vás sám upozorní na dobu, kedy je ho potrebné vyčistiť.

Pre niekoho môže byť tiež plusom zabudovaný mlynček. Vďaka tomu nebudete potrebovať dva stroje a ušetríte miesto v kuchyni. Nižšie v článku sa však dočítate o tom, prečo integrovaný mlynček zákazníkom skôr neodporúčame.

Nevýhodou automatického kávovaru sú obmedzené možnosti zásahu do prípravy kávy a samozrejme výsledok, ktorý sa kvalitou pákovému kávovaru nikdy nemôže rovnať. Prednastavené mletie kávy býva väčšinou hrubšie, takže espresso je podextrahované a nevýrazné.

Automatické espresso kávovary sú ideálne do veľkých kolektívov. Kávu pripraví rýchlo na stlačenie tlačidla.
Automatické espresso kávovary sú ideálne do veľkých kolektívov. Kávu pripraví rýchlo na stlačenie tlačidla.

Do automatického kávovaru sa najviac hodí stredne až tmavo upražená káva s chuťou po orieškoch a čokoláde (odporúčame napríklad arabiku Brazil, Cerrado Dulce). Úplne tmavému praženiu sa odporúčame vyhýbať, pretože zrná obsahujú veľa mastnoty.

Akonáhle budete chcieť vyskúšať napríklad svetlo praženú kávu, narazíte na problém. Automatický kávovar vám neumožní ľubovoľne upraviť hrubosť mletia kávy ani dĺžku extrakcie. A výsledok tak samozrejme bude horší.

Suma sumárum: ak je vašou prioritou rýchla káva bez práce a starostí, potom je automatický kávovar dobrou voľbou. Ide o prijateľný kompromis medzi kvalitou nápoja a jednoduchou obsluhou, ktorú zvládne naozaj každý. Preto sú automatické kávovary vhodné najmä do kancelárií a väčších kolektívov.

Do našej ponuky sme zaradili niekoľko naozaj kvalitných modelov, na ktorých máme vyskúšané, že výsledok môže byť veľmi zaujímavý. Patrí sem napríklad Sencor automatické espresso SES 7220BK alebo moderné automatické kávovary od značky Dr. Coffee.

Pokiaľ ale patríte medzi milovníkov kávy, ktorí si naozaj potrpia na kvalitu a nevadí vám venovať nejaký čas príprave, potom vám určite odporúčame pákový kávovar.

Výber pákového kávovaru

Ak ste vo svete prípravy espressa nováčikom, ale napriek tomu plánujete obstaranie pákového kávovaru, potom vám najskôr odporúčame zoznámiť sa s tým, čo vás čaká a neminie

Za TOP výsledkami, ktoré pákový kávovar sľubuje, stoja totiž ako dlhšia a zložitejšia príprava, tak aj vyššie nároky na skúsenosti a um baristov. V neposlednom rade je tiež nutné spomenúť vyššie finančné náklady spojené nielen so zaobstaraním kávovaru a mlynčeka, ale aj s investíciou do nevyhnutného baristického príslušenstva. Takže pokiaľ už dopredu viete, že vás náročnejšia a dlhšia príprava espressa nebude baviť, tak by vám pákový kávovar namiesto dokonalej kávy priniesol jedine starosti. V takom prípade určite nie je hanba poobzerať sa po jednoduchšom riešení, ktoré predstavuje napríklad vyššie popísaný automatický kávovar.

Príprava espressa sa nezaobíde bez skúseností a praxe.
Príprava espressa sa nezaobíde bez skúseností a praxe.

Pákový kávovar vyžaduje od baristu aktívny prístup. Vďaka tomu ale na oplátku získate obrovský priestor, ako ovplyvniť chuť, konzistenciu a napríklad aj cremu pripraveného nápoja. Budete schopní meniť čas extrakcie, množstvo kávy a v niektorých prípadoch aj tlak a teplotu vody. Prípravu espressa budete mať plne vo svojich rukách, čo vám žiadny automatický kávovar neumožní.

Poloautomatický vs. manuálny pákový kávovar – rozdiely

Pákové kávovary môžu byť buď poloautomatické alebo manuálne, pri ktorých barista ručne ovláda aj tlak extrakcie.

Poloautomatické kávovary sú bežnejšie a väčšinou ponúkajú aj stabilnejšie výsledky. Tlak vody na kávový puk zaisťuje kávovar sám pomocou vibračného alebo rotačného čerpadla. Typické sú napríklad pre značky ECM, Lelit, Rocket Espresso, Ascaso, Rancilio a ďalšie. Príprava kávy na poloautomatickom pákovom kávovare je veľmi pohodlná. Pri správnom nastavení mlynčeka a času extrakcie sa môžete pravidelne tešiť na veľmi kvalitné espresso, ktoré bude zakaždým rovnako dobré.

Niektorí baristi však nedajú dopustiť na „historickú klasiku“ zastúpenú napríklad legendárnymi manuálnymi kávovarmi La Pavoni. V tomto prípade barista ovláda tlak extrakcie svojou vlastnou silou pomocou dlhej ovládacej páky, ktorú zatlačí smerom dole, a tým pretlačí vodu cez namletú kávu v páke. Príprava espressa je zábavná, ale zato náročnejšia. Optimálne a stabilné výsledky vyžadujú skúsenosti a veľmi presnú prácu baristov.

Poloautomatický kávovar Rocket Espresso Appartamento TCA (vľavo) a manuálny kávovar La Pavoni.
Poloautomatický kávovar Rocket Espresso Appartamento TCA (vľavo) a manuálny kávovar La Pavoni.

Samostatný alebo integrovaný mlynček?

Ako sme už spomenuli na začiatku článku, kvalitný samostatný mlynček je základ, bez ktorého sa pri príprave espressa nezaobídete. Existujú síce espresso kávovary so zabudovaným mlynčekom, pri tomto riešení ale bohužiaľ nevýhody prevyšujú nad plusmi.

Za výhodu integrovaného mlynčeka sa dá považovať úspora miesta, ktoré môže byť pre mnoho ľudí limitujúcim faktorom. A potom je tu samozrejme cena, ktorá je väčšinou priaznivejšia ako v prípade obstarania dvoch samostatných strojov.

Problém pri kávovaroch s integrovaným mlynčekom predstavuje najmä degradácia kávy – tá sa totiž nachádza v tesnej blízkosti nahriatych častí kávovaru. Kávové zrná sa vplyvom pôsobenia tepla rýchlejšie kazia. Pripravený nápoj nechutí tak, ako by mohol, a navyše sa ako častý vedľajší problém objavuje aj upchanie mlecích ciest, ktoré sa kvôli horšej prístupnosti veľmi zle čistia.

V ideálnom prípade teda určite odporúčame zvoliť samostatný mlynček. S výberom toho správneho stroja vám poradíme v článku: Ako vybrať mlynček na espresso.

Ak máte vopred stanovený rozpočet na celú zostavu, radšej znížte svoje požiadavky na kávovar, než aby ste museli urobiť kompromis na strane mlynčeka – bez správne namletej kávy vám ani ten najlepší kávovar nebude slúžiť tak, ako má.

Ku kávovaru odporúčame zaobstarať kvalitný samostatný mlynček. Na obrázku obľúbený domáci mlynček Eureka Mignon Špecialita a profi kávovar Ascaso Baby T Plus.
Ku kávovaru odporúčame zaobstarať kvalitný samostatný mlynček. Na obrázku obľúbený domáci mlynček Eureka Mignon Špecialita a profi kávovar Ascaso Baby T Plus.

Vibračné vs. rotačné čerpadlo

Pre správnu extrakciu espressa je potrebný stály tlak, a to najlepšie ideálnych 9 barov.

U domácich kávovarov sa najčastejšie stretnete s vibračným čerpadlom. Ide o najrozšírenejšiu technológiu, ktorá je v porovnaní s profesionálnym rotačným čerpadlom výrazne lacnejšia. Vibračné čerpadlo má ale niekoľko nevýhod: môže byť hlučnejšie, kávovar nepôjde pripojiť na vodovodný rad a to najdôležitejšie - jeho výkon sa väčšinou pohybuje medzi 15-20 barmi. Preto každý kvalitný domáci pákový kávovar musí mať pretlakový ventil (OPV), ktorý zaistí využitie iba správnych 9 barov a prebytočný tlak vráti späť do vodného systému.

Rotačné čerpadlo sa používa na veľkých profesionálnych modeloch alebo na domácich kávovaroch vyššej triedy. Jeho nevýhodou je nielen vysoká cena, ale aj väčšie rozmery, pretože ho poháňa robustný elektromotor. Medzi jednoznačné plusy naopak patrí tichý, kultivovaný chod, jednoduchá užívateľská kalibrácia tlaku a možnosť pripojenia kávovaru na vodovodný rad.

Pre bežnú domácu prevádzku si väčšinou vystačíte aj s vibračným čerpadlom, ktorým je vybavená prevažná väčšina kávovarov do xxx EUR. Vždy si však dajte pozor, aby mal kávovar s vibračným čerpadlom aj kvalitný pretlakový ventil (OPV).

Precízna kontrola teploty

„Vysoká teplotná stabilita“ – to je veľmi dôležitá vlastnosť, ktorou sa výrobcovia kvalitných espresso kávovarov nechvália len tak nadarmo. Ideálna teplota na extrakciu espressa sa pohybuje medzi 90 – 93 °C a aj relatívne malé rozdiely sa prejavia na chuti kávy. Ak teda barista pripravuje viac šálok za sebou, musí byť kávovar schopný udržať nastavené hodnoty a zabrániť výraznejšiemu kolísaniu.

Na teplotnú stabilitu má vplyv napríklad veľkosť a typ bojlera (tomu sa viac venujeme hneď v nasledujúcom odstavci), kvalitná izolácia, konštrukcia hlavy kávovaru (robustná E61, T technológia, saturovaná hlava), ale napríklad aj materiál, z ktorého sú vyrobené celé vodné cesty. Veľmi dôležitú úlohu hrá tiež technológia, ktorá riadi ohrev vody v bojleri. Medzi najčastejšie typy, s ktorými sa môžeme stretnúť pri pákových kávovaroch, patrí termostat, presostat a PID regulácia.

Robustná hlava E61 na kávovare ECM Synchronika.
Robustná hlava E61 na kávovare ECM Synchronika.

Najzákladnejším a najlacnejším zariadením je termostat. Často ho nájdeme v menších domácich kávovaroch, ako je napríklad Gaggia New Classic E24. Presnosť býva väčšinou dostačujúca, ale hodnoty sú pevne nastavené už z výroby a nie je možné ich užívateľsky meniť.

O trochu vyšší stupeň predstavuje presostat, ktorý reguluje teplotu na základe vzájomného vzťahu teploty a tlaku (s rastúcou teplotou narastá aj tlak). Ide o technológiu najčastejšie využívanú v kávovaroch vybavených HX bojlerom (výmenník), ktorá ponúka dobrý pomer medzi cenou a kvalitou. Medzi také espresso kávovary patrí napríklad obľúbený model Rocket Espresso Appartamento. Ani u presostatu však nie je možné teplotu regulovať.

Kávovary vyššej triedy sú dnes väčšinou vybavené PID reguláciou. Ide o veľmi precízny, najpresnejší spôsob kontroly ohrevu, ktorý rýchlo reaguje aj na malé zmeny teploty, a preto je jej kolísanie minimálne. Kávovary s PID reguláciou môžu (ale nemusia) umožňovať užívateľské nastavovanie teploty. PID regulácia je rozhodne najlepšie riešenie, ktoré nájdeme napríklad pri značke Ascaso.

Populárne „retro“ kávovary Ascaso Dream PID.
Populárne „retro“ kávovary Ascaso Dream PID.

Typ bojlera

Pred výberom vhodného kávovaru si ujasnite, ako často a na čo budete kávovar používať.

Pripravíte iba niekoľko espress za deň, maximálne z času na čas nejaké to cappuccino? Potom si pravdepodobne dobre vystačíte aj s jedným menším bojlerom. Ak ale viete, že vašej domácnosti jasne vládnu mliečne špeciality a budete ich pripravovať viac za sebou, potom sa ako najlepšie riešenie osvedčí kávovar s dvoma okruhmi (bojlermi).

Aj na jednobojlerovom kávovare, ak má trysku na paru, je možné našľahať krásnu mliečnu penu. Musíte však počítať s prepínaním priorít nahrievania vody z espressa na paru. A to znamená čakanie, kým sa v bojleri vytvorí dostatočné množstvo pary. Na prípravu ďalšej kávy budete musieť vrátiť prioritu teploty späť na espresso, dopustiť bojler vodou zo zásobníka (jeho vrchná časť pri šľahaní mlieka zaberala para) a znovu počkať na správnu teplotu na extrakciu espressa.

Kávovary s jedným bojlerom predstavujú cenovo dostupné riešenie. Vďaka veľmi kompaktným rozmerom sa navyše zmestia aj do malej kuchyne. Jedným z najlepších jednobojlerových kávovarov na trhu, ktorý uspokojí aj náročných milovníkov espressa, je precízny model ECM Classika PID. Para je síce trochu slabšia (čo na občasné cappuccino nevadí), ale na primárnu prípravu espressa ho môžeme plne odporučiť.

HX kávovar Stone Espresso - jeden z cenovo najdostupnejších dvojokruhových kávovarov na trhu.
HX kávovar Stone Espresso - jeden z cenovo najdostupnejších dvojokruhových kávovarov na trhu.

Ak však chcete robiť cappuccina ako na bežiacom páse, určite vyberajte medzi kávovarmi s dvoma okruhmi. Tie môžu byť buď závislé (HX – výmenník), alebo nezávislé (dual boiler).

Výmenník predstavuje lacnejší variant, ktorý zaistí veľmi komfortné šľahanie mlieka. Barista môže súčasne pripravovať espresso aj mliečnu penu. Kávovar má k dispozícii 2 okruhy, ale iba jedno výhrevné teleso, ktoré sa nachádza vo väčšom, pracovnom bojleri (para). Cez pracovný bojler prechádza espresso bojler, ktorý sa pasívne nahrieva teplom od pracovného bojlera. Ide o perfektnú, a pritom jednoduchú technológiu, ktorá je ideálna najmä pre milovníkov mliečnych špecialít. Mínusom HX bojlera je, že okruhy sú na sebe závislé – úpravou teploty v jednom bojleri ovplyvníte aj teplotu v druhom bojleri.

Ak teda chcete pripravovať ako na bežiacom páse nielen cappuccina, ale aj bezkonkurenčné espressá, potom by mala voľba padnúť na kávovar s dvoma nezávislými bojlermi (alebo termobloky). Toto maximálne komfortné riešenie prispieva k vysokej tepelnej stabilite kávovaru, a navyše umožňuje aj veľmi precízne nastaviť teplotu pre espresso. Nevýhodou je vyššia obstarávacia cena.

Pohľad do vnútra kávovaru. Dva nezávislé bojlery (vľavo) a bojler typu HX – výmenník spoločne s ukážkou konštrukcie hlavy E61 (vpravo).
Pohľad do vnútra kávovaru. Dva nezávislé bojlery (vľavo) a bojler typu HX – výmenník spoločne s ukážkou konštrukcie hlavy E61 (vpravo).

Na záver tohto odseku by sme ešte chceli spomenúť, že čím je väčší objem bojlera, tým je tiež lepšia teplotná stabilita, a teda aj vyššie šance na konzistentne dobrý výsledok.

Termoblok – moderná alternatíva

Veľkú pozornosť si zaslúžia aj termobloky, ktoré sú alternatívou ku klasickému bojleru. Rovnako ako v prípade bojlera, tak aj termobloky sa v kávovare môžu nachádzať jeden alebo dva. Ide o inovatívnu technológiu, ktorá je nielen veľmi rýchla, ale aj fantasticky presná. Na finálnu teplotu sa navyše zahrieva iba potrebné množstvo vody, čo vedie k nižšej spotrebe energie a barista má vždy k dispozícii maximálne čerstvú vodu, ktorá nie je opakovane ohrievaná.

V BUNA CAFÉ sme veľkými fanúšikmi moderných termoblokov Ascaso, ktoré sú ideálne pre domáci pákový kávovar. Všetko je rýchle, operatívne a spoľahlivo funguje. Pokiaľ by sme z našej ponuky museli vybrať iba jeden jediný kávovar, ktorý by sme odporučili, bol by to určite prémiový domáci kávovar Ascaso Steel DUO PID PLUS, ktorý má absolútne všetko, čo očakávame od moderného profesionálne navrhnutého stroja.

Pre náročnejších zákazníkov a prevádzky sú vhodné kávovary s T-technológiou, pri ktorých sa voda najskôr predhreje v parnom bojleri a až potom vstupuje do espresso bloku, kde sa dohrieva na finálnu teplotu. T-technológiu nájdete napríklad na profesionálnom kávovare Ascaso Baby T Plus.

Displej, automatické dávkovanie a ďalšia výbava

Nasledujúce vybavenie je už skôr otázkou komfortu. Skvelú kávu dokážete pripraviť aj bez neho, ale s ním bude príprava oveľa pohodlnejšia.

Medzi také vybavenie patrí v prvom rade displej, na ktorom môžete napríklad sledovať čas extrakcie bez toho, aby ste ho museli merať na inom zariadení. Displej je užitočný aj v prípade, ak chcete meniť teplotu v bojleri, nastaviť eco mód a podobne. Dnes už navyše nie je výsadou iba drahých kávovarov, ale nájdete ho aj na cenovo dostupných základných modeloch, ako je napríklad elegantný jednobojlerový kávovar Profitec GO.

Kávovary Profitec GO s veľkým a prehľadným displejom umiestneným vpravo dole nad odkvapovou mriežkou.
Kávovary Profitec GO s veľkým a prehľadným displejom umiestneným vpravo dole nad odkvapovou mriežkou.

Veľmi komfortné sú tiež programovateľné tlačidlá na automatické dávkovanie vody na extrakciu. Pokiaľ pracujete so stále rovnakou kávou a máte správne nastavený mlynček, nie je nič jednoduchšie, než stlačiť tlačidlo a počkať, až sa v šálke objaví krásne espresso, na aké ste zvyknutí. Na profesionálnych kávovaroch určených do kaviarní je automatické dávkovanie úplným základom, pretože prípravu kávy dokáže veľmi zjednodušiť a urýchliť.

Pokročilejšie funkcie, ako sú predsparenie a profilovanie tlaku, sú určené primárne pre náročných a skúsených baristov. Pre fajnšmekrov, ktorí riešia aj tie najmenšie chuťové odchýlky, ktoré bežný milovník kávy väčšinou ani nespozná. Ocenia ich najmä všetci, ktorí majú radšej svetlo upraženú kávu.

Pravidelná údržba a servis kávovaru

Nech už si vyberiete akýkoľvek espresso kávovar, pravidelná údržba a čistenie vás určite neminie.

U pákového kávovaru odporúčame raz týždenne (pri hlave E61 raz za 14 dní) vykonávať spätný oplach, ktorý zbaví hlavu kávovaru starých kávových usadenín. Správny postup vám ukážeme v článku: Ako na spätný oplach pákového kávovaru?

Hlava E61 zanesená kávovými usadeninami.
Hlava E61 zanesená kávovými usadeninami.

A možno ste už počuli aj o odvápňovaní kávovaru, ktoré zbavia bojler a vodné cesty vodného kameňa. Všetkým majiteľom kávovarov však namiesto pravidelného odvápňovania radšej odporúčame používať vyhovujúcu filtrovanú vodu, aby sa kávovar vodným kameňom vôbec nezanášal. Odvápňovanie je síce v porovnaní so zaneseným kávovarom určite „menšie zlo“, ale niektorým komponentom vo vnútri kávovaru (rôzne materiály a povrchové úpravy) nemusí robiť dobre. Po narušení sa môžu začať lúpať alebo uvoľňovať do vody. Niektorí výrobcovia kávovarov preto odvápňovanie vôbec neodporúčajú. Oveľa lepším riešením je zmäkčovanie používanej vody. Alternatívne je možné tiež kupovať vodu balenú, ktorá má správne hodnoty.

Optimálna tvrdosť vody a ďalšie užitočné rady sme pre vás spísali pekne prehľadne a po hromade do článku: Ako na údržbu pákového kávovaru?

Aj keď sa o svoj kávovar budete náležite starať, môže sa stať, že po určitom čase niečo nebude fungovať tak, ako má. Pri nákupe preto nie je na škodu overiť si dostupnosť náhradných dielov a autorizovaného servisu, ktorý dá váš kávovar zase rýchlo dohromady.

Extrémne usadeniny vodného kameňa. Majiteľ kávovaru dlhodobo ignoroval zlé tesnenie vodných ciest a únik vody.
Extrémne usadeniny vodného kameňa. Majiteľ kávovaru dlhodobo ignoroval zlé tesnenie vodných ciest a únik vody.

Baristické príslušenstvo

Ak chcete pripravovať kávu na pákovom kávovare, nezaobídete sa bez ďalších baristických pomôcok. Základom je kvalitný tamper na kávu, ktorý by sa mal dobre držať a kopírovať tvar dlane, stabilná podložka alebo opierka na pákufw-bold, odklepávač na použitú kávu a baristická váha na odváženie presného množstva kávy. V prípade, že chcete pripravovať cappuccino, tak sa bude hodiť aj kanvička na šľahanie mlieka.

Pri výbere príslušenstva, ako je tamper na kávu (utláčadlo), sitká alebo páka, sa riaďte rozmerom hlavy kávovaru a vždy vyberajte veľkosť odporúčanú výrobcom. Najčastejšie sa používa profesionálny rozmer 58–58,55 mm (Rocket Espresso, ECM, Rancilio). Výnimkou ale nie sú ani menšie veľkosti; napríklad niektoré základné modely od Lelit používajú sitko s priemerom 57 mm a manuálne kávovary La Pavoni majú priemer sitka dokonca len 51 mm.

Správne vybavený kávový kútik. Všimnite si, že kávovar má dostatočne veľkú plochu na nahrievanie šálok.
Správně vybavený kávový koutek. Správne vybavený kávový kútik. Všimnite si, že kávovar má dostatočne veľkú plochu na nahrievanie šálok.

Suma sumárum

Pred samotným výberom kávovaru si treba ujasniť, ako často ho budete používať a koľko úsilia chcete príprave kávy venovať. Podľa toho sa vydáte buď cestou plne automatického alebo pákového kávovaru. No a potom záleží, či máte radšej espresso, cappuccino, alebo budete pripravovať oboje.

Ak vám má kávovar robiť spoločnosť čo najdlhšie, musíte mu dopriať nielen náležitú starostlivosť a pravidelnú údržbu, ale aj samotný stroj musí byť vyrobený z kvalitných materiálov. V ideálnom prípade by mal obsahovať minimum plastových komponentov.

Kávovary od prémiovej talianskej značky Rocket Espresso vynikajú veľmi robustným spracovaním dlhou životnosťou. So značkou máme iba tie najlepšie skúsenosti.
Kávovary od prémiovej talianskej značky Rocket Espresso vynikajú veľmi robustným spracovaním dlhou životnosťou. So značkou máme iba tie najlepšie skúsenosti.

V BUNA CAFÉ sa špecializujeme na kvalitné espresso kávovary. Všetky stroje v našej ponuke sú poctivo otestované – nepredávame nič, s čím sa nám dobre nepracuje. Všetky kávovary nás navyše musia presvedčiť aj kvalitou. Či už si u nás vyberiete akýkoľvek model alebo značku, vždy sa bude jednať o spoľahlivý a kvalitný stroj.

Aj napriek tomu je veľmi dôležité venovať pozornosť jednotlivým parametrom podrobne popísaným v tomto článku, aby ste si domov naozaj odviezli kávovar, ktorý bude presne zodpovedať vašim požiadavkám. Veľmi často sa totiž stáva, že si zákazníci napríklad vyberú kávovar určený primárne na espresso, ale potom chcú väčšinu času pripravovať cappuccino a potom nie sú spokojní s jeho výkonom. Nižšie sme preto vybrali niekoľko najzaujímavejších a najobľúbenejších modelov, ktoré sme pre rýchly prehľad rozdelili do niekoľkých základných skupín.

Základné pákové kávovary do 1000 €

Jednobojlerové modely vybavené tryskou na paru. Nutnosť prepínať medzi prioritou espressa a pary.

Manuálne pákové kávovary

Modely, pri ktorých barista ovláda tlak extrakcie ručne. Na espresso aj šľahanie mlieka.

Kávovary určené iba na espresso

Nemajú trysku na paru. Pre precíznu prípravu espressa.

Kávovary určené na espresso a na občasné šľahanie mlieka

Jednobojlerové domáce kávovary s tryskou na paru. Prepínanie priorít espresso/para. Dobrý pomer cena/výkon.

Kávovary s bojlerem HX (výmenník)

Pre maximálne komfortné použitie pary a prípravu dokonalého cappuccina.

Kávovary vyššej triedy s profi parametrami

Modely s dvoma okruhmi, špičkové funkcie a spracovanie. Pre náročných baristov.

Luxusné pákové kávovary s 2 nezávislými bojlermi

Špičkové modely s 2 nezávislými okruhmi (2 bojlery alebo termobloky), profi výbava a funkcie. Luxusný dizajn a spracovanie. Pre najnáročnejších baristov.

Ak si s výberom stále nie ste istí, príďte si svoj espresso kávovar prezrieť priamo k nám na predajňu. Máme veľké množstvo vystavených modelov. Ak nemôžete doraziť osobne, zavolajte alebo nám napíšte email. S výberom vám radi poradíme!

Čriepky zo života bunacafe
Vlastný showroom a pražiareň kávy.
Vyvíjame vlastnú elektroniku PID regulácie.
Ponúkame vlastný záručný a mimozáručný servis.
Máme bohaté know-how a radi sa podelíme.