Zrnková káva strana 1 z 7
Kategórie
Filtrovanie
Celkom 140 produktov
Zrnková káva
Káva je našou vášňou a rovnako tak všetko, čo k nej patrí. Ponúkame vám iba čerstvo praženú zrnkovú kávu z našej pražiarne.
Práve spôsob praženia kávy a mletie čerstvej kávy tesne pred jej prípravou, sú tými rozhodujúcimi faktormi pre vytvorenie perfektnej šálky tej najlepšej kávy.
Čerstvo pražená káva je štandardom dnešnej doby, z ktorej by človek nemal zľavovať. Ponuka praženej kávy je však veľmi široká, ako si teda vybrať tú pravú, ktorá pohladí všetky vaše zmysly?
Ako si vybrať kávu?
Pre výber kávy je zásadný najmä spôsob jej praženia, pretože ten má najväčší vplyv na výsledný chuťový profil pripravenej šálky kávy. Aby sme vám výber uľahčili, našu kávu balíme tak, aby už podľa vrecka bolo zrejmé, o aké ide praženie.
Svetlo pražená káva = biele vrecko / Tmavo pražená káva = čierne vrecko
Na obale uvádzame aj stupeň praženia (RL = roast level) podľa ktorého je možné ešte konkrétnejšie spoznať, ako je káva upražená.
Pri voľbe kávy potom balansujeme medzi chuťou horkou, typickou pre tmavé praženie a chuťou kyslou (aciditnou), ktorá je zase dominantnejšia pri svetlo praženej káve. Na jednej strane môžeme objavovať chuť čokolády, orechov, mandlí či pečeného chleba a na strane druhej potom sviežu sladkokyslú chuť lekváru, malín, čučoriedok, mandariniek, grepov a pod. Chuťové profily jednotlivých káv sú definované na základe ochutnávok, najmä tzv. cupping.
Avšak to, do akej miery človek jednotlivé chute v káve vníma, záleží na jeho skúsenostiach s kávou a na tom, akú rozvinutú a vytrénovanú má senzoriku. Je to bezpochyby o skúšaní a ochutnávaní. Je to veľmi podobné ako pri víne. Najprv človek rozoznáva iba tak, či chutí alebo nechutí. Neskôr sa ale začne senzorika vyvíjať a môžeme identifikovať chuťové tóny presnejšie.
Chuť kávy však neovplyvňuje iba praženie, ale aj samotná voľba odrody kávových zŕn (arabica a canephora/robusta), ďalej metóda spracovania zelenej kávy (natural, washed, honey) a v konečnej fáze sa na chuťovom profile dramaticky prejavuje samotný spôsob prípravy kávy (espresso, filter, moka,...) a daný recept. Napríklad espresso z tmavého zrna odporúčame pripravovať inou receptúrou ako espresso zo svetlého zrna.
Viac o pražení a chuťových profiloch sa dozviete v našej sekcii Pražiareň.
Koho by zaujímalo viac informácií o káve a jej spracovaní a chcel by sa naučiť, ako správne pripraviť kvalitné espresso či cappuccino, neváhajte navštíviť naše kurzy. Radi sa s vami uvidíme a odovzdáme vám kus našich znalostí a zručností.
Sme tu pre vás, pripravení poradiť vám nielen s výberom kvalitnej kávy, ale aj na jej prípravu odporučiť vhodný kávovar a mlynček.