Cold Brew Coffee - ľadová káva novej generácie
Máte chuť na niečo špeciálne? Objavte najnovší trend medzi ľadovými kávami – cold brew coffee! Cold brew coffee je za studena pripravovaná káva, ktorá je ako stvorená na horúce letné dni. Akonáhle tento dokonale osviežujúci nápoj raz ochutnáte, nebudete chcieť už žiadny iný.
Od klasických ľadových káv sa cold brew coffee odlišuje nielen spôsobom prípravy, ale aj svojou jedinečnou, vysoko intenzívnou chuťou. Vďaka tomu, že extrakcia prebieha veľmi pomaly, získava cold brew coffee prirodzenú, maximálne čistú chuť a vôňu – tú najlepšiu, akú nám kávové zrnká môžu ponúknuť. Do studenej vody sa navyše uvoľnia aj cenné látky, ktoré bývajú nenávratne stratené pri kávových nápojoch pripravovaných za tepla.
Aj keď je tento nápoj celkom- silný čo do obsahu kofeínu, výsledná chuť je veľmi príjemná. Cold brew coffee má väčšinou mierne horkú chuť plnú veľkého množstva sladkých ovocných tónov, avšak s absolútnym minimom kyslosti/acidity. Všetko sa samozrejme do značnej miery odvíja od pôvodu použitých kávových zŕn a spôsobu ich spracovania.
Rovnako ako na všetky ostatné kávovéh nápoje sa aj na prípravu cold brew coffee najlepšie hodí káva čerstvo upražená a čerstvo namletá – jedine tak docielite naozaj 100% dokonalého výsledku. Vzhľadom na to, že sa do studenej vody uvoľní len minimum kyselín, určite pri výbere siahnite po káve ovocnejšej; najlepšie arabike. A to aj po takej, ktorej sa kvôli jej kyslosti za normálnych okolností radšej vyhýbate. Vhodné sú napríklad svetlo pražené - na rozmanité chute veľmi bohaté - africké kávy. Z našej stálej ponuky by sme vám preto určite odporučili kávu Afrika, 100% arabika, RL50 alebo kávu Ethiopia, Yirgacheffe, RL60.
Pamätajte, že chuť nápoja ovplyvní aj kvalita použitej vody. Preto odporúčame použiť vodu filtrovanú, zbavenú chlóru a minerálov.
Pri príprave cold brew coffee je najzásadnejšie správne nastavenie hrubosti mletia. Tú sa nebojte nastaviť na stredne hrubý, až hrubý stupeň. Jemne mletá káva nápoju vôbec neprospieva, ba naopak. V takej káve vzniká väčšie množstvo kávového prachu, ktorý dokáže prirobiť dosť starostí – budete sa ho totiž len veľmi ťažko zbavovať. Prefiltrovať výluh pripravený z najemno pomletej kávy cez papierový filter vyžaduje nervy zo železa, pretože sa filter neustále upcháva. Naopak v prípade použitia french press kávový prach z vody vôbec neodstránite. To spôsobí, že nápoj bude príliš horký, pre niekoho až nepožívateľný. Nám sa na filtráciu najviac osvedčila obyčajná látková utierka. Áno, presne taká, akú má väčšina z nás v kuchyni.
Nenechajte sa ale odradiť. Samotná príprava tohto ľadového nápoja je inak veľmi jednoduchá. Namletá káva sa zmieša so studenou vodu, pevne uzavrie do čistého pohára a uloží na niekoľko hodín do chladničky, ktorá za vás urobí väčšinu práce. Ideálna doba lúhovania sa pohybuje okolo 17 – 24 hodín a viac. Zmes vám určite odporúčame nechať v chladničke minimálne cez noc.
Nehádžte flintu do žita, pokiaľ to hneď na prvýkrát nedopadne podľa vašich predstáv. Nebojte sa nabudúce trochu zmeniť hrubosť mletia alebo čas extrakcie. Môže chvíľku trvať, než svoj postup vyladíte k dokonalosti a pripravíte si cold brew coffee presne podľa svojho gusta.
Za vynaložené úsilie sa vám ale zaručene dostane skvelej odmeny – svoju šálku obohatíte o širokú škálu nových intenzívnych chutí. Ide totiž o spôsob, ako z kávových zŕn získať to najlepšie, čo v sebe ukrývajú.
Nám chutí cold brew coffee najviac samotné, servírované s kockami ľadu. Môžete sa však stretnúť aj s variantmi, kde je namiešané s tonikom, či dokonca s niektorými druhmi alkoholu.
Cold brew coffee je jednoducho ľadová pecka, ktorú musíte vyskúšať. Či už si ju objednáte v niektorej z vašich obľúbených kaviarní, alebo sa ju rozhodnete pripraviť sami doma, môžete si byť istí, že ju budete chcieť piť stále znova a znova – jej intenzívna chuť je totiž vysoko návyková.
Nitro Coffee
V posledných rokoch sa veľkej obľube teší aj ďalší nápoj, ktorého základom je práve cold brew coffee: tzv. nitro coffee – ľadová káva zamatovej konzistencie, ktorá vás hneď na prvý pohľad upúta svojim ľúbivým lavínovým efektom. Ten je spôsobený zmiešaním nápoja s plynným dusíkom a jeho stočením cez špeciálnu výčapnú trysku.
Plynný dusík sa pri kontakte s kávou správa ako zahusťovadlo; milióny drobných bubliniek dodávajú nápoju krémovú, ľahkú textúru, ktorá vás v kombinácii s vyššou hladinou kofeínu doslova zavalí prílivom novej energie.
Recept na cold brew coffee:
Na prípravu cold brew coffee budete potrebovať iba niekoľko obyčajných vecí, ktoré má väčšina z nás bežne v domácnosti:
- väčší pohár s viečkom či inú uzatvárateľnú nádobu (najlepšie zo skla)
- 1 liter vody
- 100 g čerstvo upraženej kávy
- obyčajnú látkovú utierku
- chladničku
- mlynček
- Kávu pomeľte, najlepšie nahrubo.
- Presypte do čistého pohára, zmiešajte s vodou a dôkladne pretrepte.
- Zmes nechajte odpočívať v chladničke 17-24 hodín, alebo minimálne cez noc.
- Sceďte cez látkovú utierku.
- Hotové cold brew coffee vám vydrží v chladničke niekoľko dní. Väčšinou sa po ňom ale rýchlo zapráši.