Najlepšie kávové drinky a ľadové kávy
Príprava kávy

Najlepšie kávové drinky a ľadové kávy

Horúce letné počasie si priamo hovorí o poriadne ľadové osvieženie. Pripravte si doma skvelé kávové drinky, ktoré rýchlo ochladia a zároveň spoľahlivo nakopnú. Máme pre vás najlepšie recepty na ľadové kávy, ktoré si určite zamilujete. A to natoľko, že ich počas celého leta nedáte z ruky. Klasické aj netradičné, s alkoholom aj bez neho. Hneď na začiatku však prezradíme, že všetky spája dokonalá káva.

Či už sa rozhodnete vyskúšať akýkoľvek recept na ľadovú kávu, vždy používajte kvalitné a čerstvé ingrediencie. A pri káve to platí dvojnásobne – určite siahnite po tej zrnkovej a čerstvo upraženej. Nezáleží, či máte doma moka kanvičku, filter alebo kávovar, kávu vždy pomeľte tesne pred použitím. V pripravenom nápoji tak krásne vynikne jej autentická, lahodná chuť aj s tými najjemnejšími tónmi.

Cold brew coffee

Úplne božská záležitosť, ktorá patrí medzi našich favoritov. Táto za studena lúhovaná káva u nás boduje natoľko, že sme jej dokonca venovali samostatný článok: Cold Brew Coffee – ľadová káva novej generácie.

Vďaka dlhej dobe lúhovania má veľmi intenzívnu chuť a obsahuje aj skutočne štedrú dávku kofeínu. Navyše nie je vôbec kyslá, čím určite poteší veľkú skupinu kávomilcov.

Cold brew coffee preto odporúčame vždy pripravovať zo svetlo praženej arabiky. Odmení vás skutočne širokou paletou ovocných tónov, a pritom sa vôbec nemusíte obávať acidity.

Cold brew coffee si dobre vychutnáte len tak samé s ľadom. Môžete ho ale tiež použiť namiesto espressa ako základ pre väčšinu nasledujúcich receptov.

Recept na cold brew coffee

  • 1 l vody (najlepšie filtrovanej)
  • 100 g kvalitnej kávy

Kávu na cold brew pomeľte nahrubo, bude sa vám po vylúhovaní lepšie filtrovať. Potom ju nasypte do pohára, zalejte studenou vodou a dôkladne premiešajte. Pohár uzavrite a uložte na 17–24 hodín do chladničky. Nasledujúci deň sceďte cez látkovú utierku. Hotové cold brew coffee uchovávajte v chladničke.

Cold brew coffee servírujte s ľadom. Kávu ozdobte plátkom pomaranča alebo citrónu a prevoňajte vetvičkou čerstvého rozmarínu.
Cold brew coffee servírujte s ľadom. Kávu ozdobte plátkom pomaranča alebo citrónu a prevoňajte vetvičkou čerstvého rozmarínu.

Espresso tonic

Obľúbená letná káva s ľahko pikantnou chuťou – to je espresso tonic. Rýchlo sa pripravuje a ešte rýchlejšie pije. Na prípravu budete potrebovať espresso (skvelá ale bude aj káva z moka kanvičky alebo aeropressu) a dobre vychladený tonic, a to v pomere 1 : 2. Nesmieme zabudnúť ani na ľad, bez ktorého by to nebolo ono.

Recept na espresso tonic

  • 30 ml espressa
  • 60 ml vychladeného tonicu
  • ľad
  • citrón alebo pomaranč na ozdobenie

Najskôr pohár naplňte ľadom a potom pridajte tonic. Stranou si pripravte espresso – najlepšie z ovocnej africkej arabiky (Etiopia, Djimmah Jasmine alebo Etiopia, Sidamo), ktorá si s pikantnou chuťou tonicu dobre rozumie. Hotové espresso potom opatrne prelejte do pohára s tonikom. Vždy ho prelievajte cez lyžičku, kocku ľadu alebo po stene pohára, aby vám zostali dve krásne oddelené vrstvy. Nakoniec ozdobte plátkom pomaranča alebo citróna.

Tento nápoj je možné pripraviť aj vo variante cold brew tonic. Vďaka tomu, že je cold brew coffee oproti espressu už vychladené, bude drink o to viac osviežujúci.

Espresso tonic je jednoduchá, ale výborná ľadová káva, ktorá je zaujímavou alternatívou pre všetkých, ktorí chcú ľadovú kávu bez mlieka.
Espresso tonic je jednoduchá, ale výborná ľadová káva, ktorá je zaujímavou alternatívou pre všetkých, ktorí chcú ľadovú kávu bez mlieka.

Espresso gin tonic

Ostrejší, ale rovnako dobrý variant espresso tonic.

Recept na espresso tonic

  • 30 ml espressa
  • 100 ml vychladeného tonicu
  • 30 ml ginu
  • ľad
  • citrón alebo pomaranč na ozdobenie

Pohár naplňte ľadom a pridajte gin. Klasický alebo akýkoľvek, ktorý vám chutí. V tomto letnom kávovom hite to totiž pristane úplne všetkým druhom. Potom rovnakým spôsobom ako pri nealkoholickej variante pridajte espresso a dozdobte.

Affogato

Bol by naozaj hriech do nášho zoznamu nezaradiť tento výborný a jednoduchý balzam na dušu. Jeho obľúbenosť po celom svete rozhodne hovorí za všetko. Skôr než o kávu ide o horkosladký dezert, ktorý sa skladá len z dvoch ingrediencií – dvojitého espressa a kopčeka zmrzliny. Jednoducho jasná talianska záležitosť.

Recept na affogato

  • 60 ml espressa
  • kopček zmrzliny

Do vychladeného pohára dajte zmrzlinu. Tradične sa používa vanilková, ale pokojne siahnite po inej, jednoducho tej najobľúbenejšej. Potom ju prelejte horúcim espressom a sledujte, ako sa zmrzlina v káve pomaly rozpúšťa. Mňam.

U affogata chute kávy a zmrzliny naozaj vyniknú. Dajte si preto záležať na kvalite.

Espresso martini

Je to síce trošku paradox, ale tento kávový drink žiadne martini neobsahuje. Svoj názov získal podľa tvaru pohára, v ktorom sa servíruje. Ide o zmes vodky, kávového likéru, espressa a cukrového sirupu.

Vôbec prvýkrát ho pripravil barman Dick Bradsell na konci osemdesiatych rokov v londýnskom Soho, a to na prianie zákazníčky, ktorá žiadala „niečo, po čom sa najskôr prebudí a potom poriadne opije.“ Rozkázala si doslova: „something that would wake me up, and then fuck me up.“

Recept na espresso martini

  • 30 ml silného espressa
  • 50 ml vodky
  • 10 ml kávového likéru (Kahlúa)
  • 10 ml cukrového sirupu, alebo podľa chuti
  • ľad

Na prípravu tejto špeciality budete potrebovať shaker, do ktorého najskôr nasypte dostatok ľadu a potom pridajte všetky ostatné ingrediencie. Všetko dôkladne pretrepte. Nápoj prelejte do vychladeného pohára na martini tak, aby ľad zostal vo vnútri shakera. Pre absolútnu dokonalosť ozdobte espresso martini niekoľkými kávovými zrnkami.

Preslávený drink plný energie, alkoholu a kávovej chuti – to je espresso martini.
Preslávený drink plný energie, alkoholu a kávovej chuti – to je espresso martini.

Medovinové espresso

Úplne božský ľadový drink, ktorý do horkého espressa vnáša sladkú chuť medoviny zo slovenských lúk a hájov. Jednoduchý, a pritom tak dobrý. Až sa čudujeme, že ho v nápojových lístkoch nevídame častejšie.

Recept na medovinové espresso

  • 30 ml espressa
  • 30 ml tradičnej slovenskej medoviny
  • ľad

Do menšieho koňakového pohára dajte ľad a medovinu. Espresso nechajte chvíľku vychladnúť a potom pridajte k medovine. Namiesto espressa môžete použiť aj kávu z moka kanvičky, filtra alebo cold brew coffee. Nakoniec ozdobte plátkom pomaranča alebo jedlými kvetmi.

Táto dokonalá kombinácia kávy a tradičného nápoja našich predkov navyše dobre chutí aj za tepla. Stačí, keď medovinu pred použitím ohrejete na 50 °C. Môžete tiež pridať trochu škorice a klinčekov. Horúce medovinové espresso je ako stvorené do chladného, ​​sychravého počasia.

Ľadové latté

A nakoniec si dáme jednu nesmrteľnú klasiku. Ľadové latté patrí medzi najpopulárnejšie kávové nápoje vôbec. Ide o oveľa chutnejšiu alternatívu k známemu frappé, ktoré sa pripravuje z instantnej kávy.

Recept na ľadové latté

  • 30 ml espressa
  • 150-200 ml mlieka, podľa chuti
  • ľad

Vysoký pohár najskôr naplňte ľadom. Potom zalejte vychladeným mliekom a nakoniec prelejte espressom. Mlieko môžete najskôr napeniť v shakeri alebo ho krátko našľahať na kávovare (ale len naozaj malú chvíľku, aby sa príliš neohrialo).

Určite nezabudnite sledovať, ako sa tmavé espresso krásne pomaly mieša so svetlou vrstvou studeného mlieka. Jednoducho dokonalosť napohľad.

Ľadové latté je jasná letná stálica, ktorú stretnete snáď skoro v každej kaviarni. Jednoducho si ho ale pripravíte aj doma.
Ľadové latté je jasná letná stálica, ktorú stretnete snáď skoro v každej kaviarni. Jednoducho si ho ale pripravíte aj doma.

Teraz už vás horúce leto nezaskočí. Prajeme vám dokonalé kávové osvieženie.

Čriepky zo života bunacafe
Vlastný showroom a pražiareň kávy.
Vyvíjame vlastnú elektroniku PID regulácie.
Ponúkame vlastný záručný a mimozáručný servis.
Máme bohaté know-how a radi sa podelíme.