Ako vybrať mlynček na espresso
Čerstvá zrnková káva, spoľahlivý kávovar a kvalitný mlynček na kávu – pre všetkých milovníkov espressa Svätá Trojica, ktorá je kľúčom k tomu najlepšiemu chuťovému zážitku. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať espresso mlynček, ktorý splní všetky vaše očakávania. Zameriame sa na mlecí mechanizmus, nastavovanie hrubosti mletia, ovládanie, rýchlosť a ďalšie faktory, ktoré hrajú pri jeho výbere dôležitú úlohu.
Kým kvalitná káva a kávovar sú dnes už viac menej štandardom, mnoho ľudí stále podceňuje výber vhodného espresso mlynčeka. A to je veľká škoda! Bez správne namletej kávy sa totiž nikdy nedočkáte dokonalého výsledku.
Koľko stojí mlynček na espresso
Hneď na začiatku je nutné povedať, že kvalitný espresso mlynček nie je lacnou záležitosťou. Spôsobilé stroje sa predávajú za niekoľko tisíc korún; s mlynčekom „za pár stoviek“ si o správne pripravenom espresse, bohužiaľ, môžete nechať len snívať. Ak súčasne kupujete kávovar aj mlynček a máte vopred stanovený rozpočet na celú zostavu, radšej trochu zľavte z požiadaviek na kávovar, než aby ste robili kompromis na strane mlynčeka.
Obvykle sa cena vyhovujúceho elektrického mlynčeka na espresso, ktorý bez problémov zvládne bežnú domácu prevádzku a disponuje aspoň trochu pokročilejšou výbavou, ako je displej a automatické dávkovanie, pohybuje medzi 400-600 €. Samozrejme sa dajú zohnať aj lacnejšie modely, väčšinou však pôjde o základné manuálne mlynčeky s minimálnou výbavou. Obstarávacia cena veľkých profesionálnych modelov začína spravidla na 800 €.
Prečo je lepší samostatný mlynček
Espresso kávovary s integrovaným mlynčekom nie sú na trhu žiadnou výnimkou, napriek tomu túto variantu zákazníkom neodporúčame. Kvalitu kávy totiž významne ovplyvňuje spôsob jej skladovania - teplo, ktoré kávovar produkuje, jej vôbec nerobí dobre. Kávové zrná sa v zabudovanom mlynčeku rýchlejšie kazia, zatuchajú a olejnatia. Okrem zlého vplyvu na chuť nápoja sa ako častý vedľajší problém objavuje aj pripchatie mlecieho ústrojenstva, ktoré sa navyše ťažko čistí. Ak chcete z kávy dostať naozaj maximum, určite počítajte s obstaraním dvoch samostatných strojov.
Elektrický vs. ručný mlynček
Je vašou prioritou predovšetkým stabilný výsledok, konzistentné mletie, rýchlosť a pohodlné ovládanie? Potom by mala padnúť voľba na elektrický mlynček. Ten môžete zaobstarať buď manuálny, na ktorom sa dávkovanie kávy ovláda väčšinou stlačením a podržaním tlačidla, alebo automatický, ktorý disponuje časovačom alebo priamo integrovanou digitálnou váhou. Príjemným bonusom je aj displej, ktorý ocenia nároční baristi a všetci priaznivci komfortného mletia.
Okrem elektrických modelov ale existujú aj veľmi kvalitné ručné mlynčeky, ktoré si s mletím na espresso tiež poradia. Ich prednosťou býva malá veľkosť a možnosť vziať ich so sebou na cesty. Mínusom potom nízka efektivita, vyššia časová náročnosť a tiež nutnosť zapojiť vlastné sily. Pokiaľ ale niekto nedá dopustiť na klasické točenie kľučkou, tak určite odporúčame precízne ručné mlynčeky Eureka Baby a Comandante, ktoré patria k najobľúbenejším ručným mlynčekom súčasnosti.
Mlecie ústrojenstvo
Spoľahlivý mlynček na espresso musí niečo vydržať. Základom je preto použitie kvalitných a odolných materiálov s dlhou životnosťou – plastovým komponentom sa radšej oblúkom vyhnite. A pri mlecom ústrojenstve to platí dvojnásobne.
Vyberajte iba mlynčeky s mlecími kameňmi. Tie s nožmi nie sú vhodné ani na espresso, ani na iné metódy prípravy kávy. Nože zrná nenamelú, ale iba nasekajú; káva bude nekonzistentná a plná rôzne veľkých úlomkov. Mlynčeky s krájacími nožmi navyše neumožňujú nastavovať hrubosť mletia, čo je u espressa zásadné. V neposlednom rade sa tiež rýchlo zahrievajú, a to káve nesvedčí.
Tvar a materiál mlecích kameňov
Mlecie kamene môžu byť buď kónické alebo ploché.
Kónické kamene sú priestorovo úspornejšie, preto ich najčastejšie nájdete pri ručných mlynčekoch. Ich výhodou je menšie zahrievanie a nízka retencia (množstvo kávy, ktoré zostane vo vnútri mlecieho ústrojenstva), ale na druhú stranu majú tiež menšiu produkciu. Ich uloženie v mlynčeku je navyše veľmi komplikované, a preto je ťažké dosiahnuť ich optimálne vycentrovanie. Aj drobná nepresnosť sa však okamžite negatívne prepíše do kvality a homogenity mletia.
Z vyššie uvedeného dôvodu preto jednoznačne uprednostňujeme ploché mlecie kamene, ktoré ponúkajú technologicky oveľa jednoduchšie riešenie a súčasne aj precíznejší výsledok. Sú tiež rýchlejšie a osvedčia sa pri väčšej spotrebe kávy. Pri plochých kameňoch je však dôležité konštrukčne zaistiť dostatočný odvod tepla, aby nedochádzalo k prehrievaniu mlecieho ústrojenstva a spáleniu kávy.
Pozornosť odporúčame venovať aj materiálu, z ktorého sú kamene vyrobené. Pri ručných mlynčekoch, kde sa počíta s nižšou spotrebou kávy, sa môžete stretnúť s keramickými kameňmi, ktoré sú perfektne ostré, ale krehké. Na espresso sú oveľa zaujímavejšie mlecie kamene z kovu – najčastejšie sa používa nerez (steel). Vynikajú odolnosťou, vysokou ostrosťou, jednoduchou údržbou a pri správnom nastavení bezchybným výsledkom.
Moderné mlynčeky od lepších značiek, predovšetkým profesionálne modely určené do náročných prevádzok, bývajú dokonca vybavené mlecími kameňmi so špeciálnou povrchovou úpravou (napr. titán), ktorá dokáže ich životnosť až mnohonásobne predĺžiť.
Retencia kávy v mlecom ústrojenstve
Retencia starej kávy v mlecom ústrojenstve je, bohužiaľ, bežný jav, ktorý už dokázal pokaziť nejedno espresso. Ide o zvyšky namletej kávy, ktorá zostala vo vnútri mlecieho ústrojenstva. Mlynčeku to nijako nevadí, ale pre baristov nastáva problém vo chvíli, keď uplynie dlhší interval medzi mletím.
Takým typickým príkladom je nočná pauza pred prvou rannou kávou. Pokiaľ si espresso nechcete pripraviť zo starej a vyprchanej kávy, ktorá ležala celú noc vo vnútri mlynčeka, je obvykle potrebné najskôr trochu kávy odomlieť a vyhodiť. Mlecie ústrojenstvo môže totiž zadržiavať až niekoľko gramov kávy.
Retencia sa odvíja najmä od konštrukčného riešenia mlynčeka a priemeru mlecích kameňov: čím sú kamene väčšie, tým viac kávy v nich zostáva. Preto nemá zmysel si do domácich podmienok kupovať veľké profi stroje.
Väčšina výrobcov bohužiaľ hodnoty retencie nikde neuvádza – ale medzi jednotlivými modelmi pritom existujú obrovské rozdiely! Pred nákupom mlynčeka preto odporúčame množstvo zadržanej kávy zistiť priamo u predajcu. U nás v tomto ohľade jednoznačne bodujú všetky mlynčeky na kávu z radu Eureka Mignon, ktoré majú retenciu kávy úplne minimálnu.
V poslednej dobe sa môžete stretnúť aj s najrôznejšími systémami, ktoré majú boj s retenciou posunúť ešte o krok ďalej. Veľmi jednoduchým, ale efektívnym riešením je napríklad Blow Up násypka, s ktorou zvyškovú kávu z mlynčeka jednoducho vyfúkate. O niečo dômyselnejšie, ale aj drahšie možnosti sú mlynčeky so špeciálnou konštrukciou mlecích ciest a ideálnym náklonom komory. Extrémne nízku – takmer nulovú – retenciu ponúkajú napríklad mlynčeky Eureka Mignon Single Dose, ktoré by sme odporučili predovšetkým všetkým, ktorí radi často striedajú rôzne druhy káv.
Regulácia hrubosti mletia
Espresso vyžaduje veľmi jemné a konzistentné mletie. Tomu by mala na mlynčeku zodpovedať aj regulácia hrubosti, ktorá musí byť naozaj presná a precízna. Za najlepšie riešenie preto považujeme tzv. bezkrokové – plynulé nastavovanie hrubosti mletia, ktoré baristom poskytuje takmer neobmedzené možnosti ladenia mlynčeka. Ak sa hrubosť nastavuje po krokoch, potom by kroky mali byť čo najmenšie (mikrometrické).
Naším najväčším favoritom, a to ako v spôsobe nastavovania hrubosti mletia, tak v celkovom prevedení a funkčnosti, sú mlynčeky od talianskej značky Eureka. Všetky modely sa pýšia patentovaným, veľmi precíznym systémom regulácie hrubosti mletia pomocou spodného mlecieho kameňa. Vďaka nemu zostáva nastavený stupeň hrubosti zachovaný aj po čistení mlecieho ústrojenstva, čo vám ušetrí veľa času a práce.
Trochu samostatnú skupinu tvoria mlynčeky univerzálne. Tie sú spôsobilé nielen na espresso, ale dobrú službu odvedú aj v prípade alternatívy, ktorá si vyžaduje hrubšie mletie. Tieto modely umožňujú väčšinou rýchlejšie prechody medzi jednotlivými stupňami mletia, ladenie ale nebýva tak jemné, čo môže niekto u espressa považovať za nevýhodu. Dokonalý univerzálny mlynček, ktorý pomelie kávu na čokoľvek, ale pritom disponuje bezkrokovou reguláciou, je napríklad skvelý model Eureka Mignon Perfetto.
Asynchrónny a komutátorový motor
O kvalite espresso mlynčeka veľa napovie aj typ motora. Vždy dajte prednosť asynchrónnemu motoru pred komutátorovým.
Hlavným mínusom komutátorových motorov je rýchle opotrebenie a krátka životnosť, ale určite nepoteší ani ich vysoká hlučnosť. Nezaobídu sa tiež bez prevodového systému.
Asynchrónne motory sú robustnejšie, konštrukčne jednoduchšie, a tým pádom aj dlho vydržia. Vďaka vyššej hmotnosti robia mlynček dobre stabilný. Mlecie kamene sú uložené priamo na hriadeli motora, takže nepotrebujú prevody.
Pokiaľ predajca typ motora neuvádza, môžete ho odvodiť podľa celkovej hmotnosti mlynčeka. Váha mlynčekov s asynchrónnym motorom sa takmer vždy bude pohybovať nad 5 kg, zatiaľ čo mlynčeky s komutátorovým motorom budú mať hmotnosť spravidla nižšiu. Pozor, ale ani toto vodítko nemusí byť 100% spoľahlivé, pretože niektoré mlynčeky môžu byť kvôli lepšej stabilite vybavené závažím.
Údržba a servis
Rovnako ako kávovar, aj mlynček je potrebné raz za čas vyčistiť. Výhodou je, keď sú všetky komponenty vyžadujúce pravidelnú údržbu ľahko prístupné (ide najmä o uloženie mlecích kameňov). Od veci určite nie je, keď budete pri nákupe mlynčeka myslieť aj na dostupnosť náhradných dielov a servisu pre prípad, že niečo nebude fungovať tak, ako má.
Minimálne počítajte s tým, že sa po nejakej dobe nevyhnete výmene mlecích kameňov (pri štandardnej domácej prevádzke odporúčame výmenu približne po 4 rokoch).
Ďalšie parametre, ktoré sa oplatí sledovať
Medzi nezanedbateľné výhody určite patrí nízka hlučnosť alebo antistatická úprava výdajníka kávy, ktorá minimalizuje následky pôsobenia statickej elektriny počas priechodu kávy cez mlynček a bráni jej nežiaducemu hrudkovateniu.
Pokiaľ ide o komfort a pohodlie, tak sa jednoznačne prihovárame za digitálny displej, ktorý vám umožní veľmi jednoducho ovládať nastavenie mlynčeka. Vďaka displeju budete môcť napríklad veľmi presne ladiť časy pre automatické dávkovanie, a to po desatinách sekundy.
Domáci mlynček alebo veľký profi stroj?
Pred nákupom espresso mlynčeka si určite urobte predstavu o tom, koľko šálok kávy budete denne pripravovať. Čím vyššia bude jej spotreba, tým skôr sa osvedčia mlynčeky s väčšími mlecími kameňmi, objemnejšou násypníkou na zrná a vyšším výkonom motora.
Na domáce použitie bohato stačí mlynček s mlecími kameňmi s priemerom 50–60 mm. Ako už bolo povedané vyššie v článku, väčší priemer kameňov môže byť kvôli retencii zvyškovej kávy skôr kontraproduktívny. Do profesionálnych prevádzok sa naopak lepšie hodia modely vybavené kameňmi s priemerom 65 mm a viac, ktoré kávu namelú výrazne rýchlejšie.
Rekapitulácia
Ak to myslíte s prípravou kávy vážne, urcite nepodceňujte výber kvalitného mlynčeka. Na espresso sa vám najlepšie osvedčí elektrický mlynček s plochými mlecími kameňmi z kovu, asynchrónnym motorom a bezkrokovou reguláciou hrubosti mletia. Zo skúsenosti – našej aj našich zákazníkov – by sme určite odporučili vybrať automatický mlynček s displejom.
Uprednostňujte robustné a kovové spracovanie pred plastovými komponentmi, ktoré dlho nevydržia. Kvôli nekvalitným materiálom preto napríklad nepredávame mlynčeky Baratza. Nielenže sú vybavené komutátorovým motorom a majú prevody aj uloženie mlecieho ústrojenstva z plastu (a tým pádom aj kratšiu životnosť), ale navyše u nich vyjde obstaranie náhradných dielov pomerne draho.
Úplnou jednotkou na domácu prípravu espressa, ktorá spĺňa všetky kritériá a požiadavky popísané v tomto článku, je mlynček Eureka Mignon Specialita. Ide o najobľúbenejší domáci model z našej ponuky, ktorý pre jeho skvelé výsledky používame aj v našom školiacom centre. Je nielen rýchly a výkonný, ale pritom aj krásne tichý. Môže sa pochváliť extrémne nízkou retenciou, bezkrokovou reguláciou hrubosti mletia pomocou spodného mlecieho kameňa, dotykovým displejom a automatickým dávkovaním. Predávame a testujeme ho už niekoľko rokov a môžeme naozaj povedať: Eureka Mignon Specialita jednoducho nemá chybu!
Značka Eureka je vo svete kávových technológií jednoducho TOP. Na profesionálne účely by sme preto rozhodne odporučili špičkové espresso mlynčeky Eureka Atom alebo Eureka Helios.
Potrebujete s výberom mlynčeka poradiť alebo máte ďalšie otázky, na ktoré sme vám v tomto článku neodpovedali? Neváhajte nám zavolať alebo sa zastavte v našej kamennej predajni v Rudnej pri Prahe, kde si jednotlivé modely mlynčekov môžete prezrieť pekne naživo.