Vlastná pražiareň
Vždy čerstvo upražená
Najbližšie praženie: 25. 11. 2024 o 14:00
Predpokladaná expedícia: 26. 11. 2024
Kávu pre vás štandardne pražíme každý pondelok a expedujeme nasledujúci utorok.
Ethiopia, Sidamo, RL60, 6x500g
-
nasledujúce praženie 25. 11. 2024 o 14:00
-
doprava zadarmo
Etiópska káva, stredne svetlého stupňa praženia, má veľmi príjemné ľahké telo. Je ideálna pre milovníkov espressa s ovocnými tónmi, kde je acidita v harmónii s ovocnou sladkosťou.
- Druh kávy: Coffea Arabica
- Stupeň praženia: 60 (stredné svetlé až stredné)
- Odporúčaná príprava: espresso, moka, french press, filter
Odporúčaná príprava espressa (single espresso):
- Vstup: 10 g mletej kávy
- Výstup: 30 ml (25 g)
- Čas: 38 sekúnd
- Teplota: 90 °C
- Tlak: 8 barov (v prípade možnosti regulácie tlaku, odporúčame pozvoľné zvyšovanie tlaku do 12. sekundy)
- Chuťový profil: príjemná šťavnatá ovocná acidita s tónmi čucoriedok
- región/oblast: Sidamo, Hawassa
- farma/farmár: spoločenstvo malých pestovateľov (spolupracujúcich rodín) v danom regióne
- odroda: Heirloom Ethiopian Typica
- spracovanie: Washed (premytá)
- nadmorská výška: 1400 - 2200 m
Stovky malých farmárskych rodín sa podieľa na pestovaní kávy v oblasti Hawassa. Káva je prevažne pestovaná v tieni pod inou vegetáciou, pretože rodiny na svojich pozemkoch pestujú rad ďalších plodín.
Spracovateľský závod zamestnáva 25 - 30 stálych pracovníkov a v sezóne počas zberu až 400 ďalších pracovníkov. Farmári triedia zrelé čerešne manuálne, potom ich prevezú na spracovanie. Čerešne sú zbavené dužiny a roztriedené podľa veľkosti zŕn. Proces fermentácie prebieha okolo 50 hodín a nasleduje opäť triedenie vo vodných tuneloch. Potom sú zrná namočené v čerstvej vode na ďalších 12 až 24 hodín a sušené na vyvýšených afrických posteliach. Počas dňa, kedy teploty šplhajú na vysoké hodnoty a tiež počas chladných nocí, sú zrná zakryté. Fermentácia rozvíja v káve čistú a príjemnú aciditu.
Máte otázku ohľadom tohto produktu?
Zavolajte Oldřichovi Alebo zavolajte Oldřichovi +421 277 270 700