Vlastná pražiareň
Vždy čerstvo upražená
Najbližšie praženie: 25. 11. 2024 o 14:00
Predpokladaná expedícia: 26. 11. 2024
Kávu pre vás štandardne pražíme každý pondelok a expedujeme nasledujúci utorok.
Kenya, Kegwa, RL55, 10x500g
-
nasledujúce praženie 25. 11. 2024 o 14:00
-
doprava zadarmo
Výberová káva Kenya, Kegwa – prémiová arabika s fantasticky harmonickou chuťou šťavnatého ovocia. Za nás rozhodne jedna z najlepších káv v našom sortimente. Perfektná na ovocné espresso, filter aj do moka kanvičky.
Tešte sa na bohatú symfóniu chutí pod taktovkou zeleného jablka a pravého karamelu. Čaká vás božská súhra horkosti a acidity; každý dúšok vyniká neobyčajnou ovocnou sladkosťou. Táto dokonalá káva z Kene sa navyše môže pochváliť aj výrazne sladkastou vôňou.
Stredný stupeň praženia RL55 podčiarkuje jej skvelú prirodzenú chuť. Kyslosť je príjemná, prevažuje nad miernou horkosťou.
Zrnková káva Kenya, Kegwa sa právom pýši statusom VÝBEROVÁ – na stupnici stanovenej SCA (Asociácia pre výberovú kávu) dostala vysoké hodnotenie 83,75 bodov.
Keňa patrí medzi významných svetových producentov vysoko kvalitnej kávy. Kávové zrná odrody Batian sú relatívne veľké a v chuti nezaprú svoj horský pôvod. Ide o veľmi mladú odrodu vyšľachtenú v roku 2010, ktorá vyniká mimoriadnou kvalitou, odolnosťou a veľkými výnosmi. Zaujímavosťou je tiež veľmi ranná plodnosť, a to približne už po dvoch rokoch od vysadenia. Odroda Batian sa hojne pestuje v rovníkovej oblasti neďaleko sopečného masívu Mount Kenya, podľa ktorého tiež získala svoj názov – Batian je jeho hlavným, najvyšším vrcholom.
Kávové čerešne v kenských vysočinách dozrievajú pomaly počas zimného obdobia; malé farmárske rodiny ich zbierajú od novembra až do januára. Starostlivo vyberajú iba zrelé plody a predávajú ich do miestnej spracovateľskej a premývacej stanice, kde je káva spracovaná mokrou metódou. Väčšina tunajších farmárov nevlastní viac ako asi 1 hektár pozemku. Produkcia je pomerne obmedzená, ale má výnimočný aromatický a chuťový potenciál. To platí obzvlášť pri káve pestovanej vo vysokých nadmorských výškach.
TIP: Kvalitná káva ako darček pre milovníkov svetlejšieho praženia, ktorí sa vyžívajú v prémiovej chuti.
- Druh kávy: Coffea Arabica
- Stupeň praženia: 55 (stredný stupeň)
- Odporúčaná príprava: espresso, filtr, french press
Odporúčaná príprava espressa (double espresso, bezodná páka):
- Vstup: 18 g mletej kávy
- Výstup: 45 g (45 - 50 ml)
- Čas: 25–38 sekúnd (podľa preferencií na mieru acidity)
- Teplota: 92 °C
- Tlak: 8 barov (v prípade možnosti regulácie tlaku odporúčame 3 bary do 8. - 12. sekundy, potom pozvoľné zvyšovanie tlaku )
- Chuťový profil: Šťavnatá ovocná chuť, ktorú podčiarkujú tóny po zelenom jablku a karameli. Horkosť je mierna, prevažuje svieža a príjemná acidita.
- región/oblasť: Kenya, Kirinyaga County
- farma/farmár: mnoho malých producentov (spolupracujúci drobní farmári), v priemere 1 hektár na rodinu
- spracovanie: Washed AA (premytá)
- nadmorská výška: 1500 - 1600 m
Máte otázku ohľadom tohto produktu?
Zavolajte Oldřichovi Alebo zavolajte Oldřichovi +421 277 270 700