
Vlastná pražiareň
Vždy čerstvo upražená
Najbližšie praženie: 03. 04. 2025 o 10:00
Predpokladaná expedícia: 03. 04. 2025
Kávu pre vás štandardne pražíme každý pondelok a expedujeme nasledujúci utorok.
Rwanda, Cyato, RL55, 250g
Veľkosť balenia
-
nasledujúce praženie 03. 04. 2025 o 10:00
-
skladom (3 ks)
Zaujímavá naturálne spracovaná káva pre náročných! To je výberová arabika Rwanda Cyato.
V chuti sa môžete tešiť na fantastické karamelové tóny s nádychom sladkých fíg, sliviek a zrelých hrušiek. Príjemne ovocná aróma tejto kávy sa postará o úplne dokonalý gurmánsky zážitok.
Káva je pražená na stredný stupeň RL55, čo ocenia milovníci šťavnatého espressa aj priaznivci filtrovanej kávy a alternatívnych metód prípravy. Tento stupeň praženia dodáva káve príjemnú horkosť a zároveň necháva vyniknúť jej prirodzene bohatú ovocnú chuť. Acidita je jemná a harmonicky dopĺňa celkový chuťový profil.
Arabika Rwanda Cyato sa môže pochváliť vysokým hodnotením 85,5 bodu na stupnici definovanej SCA (Asociácia pre výberovú kávu), za čo jej právom patrí označenie VÝBEROVÁ KÁVA.
Ide o zrná kávovníkov odrody Red Bourbon, ktoré rastú v západnej časti Rwandy, v okolí jazera Kivu. Podmienky tohto regiónu sú pre pestovanie kávy mimoriadne priaznivé. Jazero zvlhčuje okolitý vzduch a tunajšia pôda je veľmi bohatá na humus. Miestni farmári nepoužívajú žiadne syntetické hnojivá ani pesticídy. Vďaka tomu je biodiverzita tohto miesta naozaj bohatá. Kávovníky sú opeľované divokými včelami, čo podľa miestnych obyvateľov dáva káve lepšiu chuť. A nielen to – rastliny sú vďaka tomu zdravšie, odolnejšie a ich výnosnosť je až o 50 % vyššia.
Káva pochádza od niekoľkých menších rodinných fariem. Odtrhnuté čerešne putujú do spracovateľskej stanice v Cyato, ktorú prevádzkuje spoločnosť Tropic Coffee Company. Tá sa zameriava nielen na produkciu kvalitnej kávy, ale významne podporuje aj miestnu komunitu. Približne 50 % zamestnancov tvoria ženy.
Káva je spracovaná naturálnou metódou.
- Druh kávy: Coffea Arabica
- Stupeň praženia: 55 (stredný stupeň)
- Odporúčaná príprava: espresso, moka, french press, filter
Odporúčaná príprava espressa (single espresso):
- Vstup: 9 g mletej kávy
- Výstup: 22 g (25 ml)
- Čas: 28 - 32 sekúnd
- Teplota: 92 °C
- Tlak: 9 barov (v prípade možnosti regulácie tlaku odporúčame pozvoľné zvyšovanie tlaku do 10. sekundy)
- Chuťový profil: Plné telo s chuťou po karameli, v ktorej sa dajú rozoznať aj šťavnaté tóny fíg, sliviek a hrušiek. Príjemná ovocná acidita, ľahká horkosť.
- región/oblasť: Western Prov., Nyamasheke, Rwanda
- farma/farmár: Tropic Coffee Company, spoločenstvo drobných farmárov
- odroda: Red Bourbon
- spracovanie: Natural
- nadmorská výška: 1850-2200 m
- zber: máj - jún 2024
Máte otázku ohľadom tohto produktu?

Zavolajte Oldřichovi Alebo zavolajte Oldřichovi +421 277 270 700